Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2019 13:23 - ГМО
Автор: mirissita91 Категория: Други   
Прочетен: 995 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Здравейте, казвам се Станимира Арсова и съм биолог по образование .От няколко години работя в Национален център по опазване на общественото здраве- град София и по- конкретно- в лаборатория за изследване на генетично модифицирани организми.Естеството на работата ми е свързано както с лабораторна дейност за изследване наличието на ГМО в храни и фуражи , така и с ежегодно посещение на семинари, конференции , обучения . Все по-нова и актуална информация се натрупва относно тази интересна тема , но много хора остават неинформирани и именно затова  се доверяват на спекулациите, звучащи от медиите. Ето защо искам да споделя това, което съм усвоила като знания за генетично модифицираните организми с цел да внеса малко повече яснота по този въпрос .

И така какво всъщност представлява ГМО- това са организми , чиито генетични харастеристики са били променени чрез вмъкването на модифициран ген или гени от друг организъм , като се използват техниките на генетичното инженерство. В директива на Европейската Комисия 2001/18/ЕС в Член 2(2) е посочена следната дефиниция- ,, генетично модифициран организъм ( ГМО ) означава организъм (с изключение на човешкия организъм ), в който генетичния материал е бил променен по начин, който не настъпва естествено при чифтосване и /или естествена рекомбинация ,, . Първата рекомбинанта бактерия е създадена през 1973 и модификацията представлява експресия на салмонелен ген в E. coli.

Съществуват няколко метода за генетична модификация, които се прилагат за създаване на растителни видове с желани характеристики- повишена устойчивост към екстремни температури ,вредители,  по-добри вкусови качества и др. Специфичните гени, носещи желаната характеристика могат да бъдат въведени в генома на растението чрез преобразуване . Преобразуването се извършва чрез вмъкване на парче  ДНК , представляващо синтетична комбинация  от много малки парчета ДНК, в генома на трансгенния организъм .Обикновено вмъкнатия ген от друг естествен организъм преминава през редица модификации преди да бъде вкаран и успешно експресиран в растителния геном. Фрагмент наречен  ,, промотор,, се захваща в началото на кодирания фрагмент на гена с цел коректна експресия в растението . В края на кодирания фрагмент на гена е необходимо да има  ,,терминатор,,- секвенция, участваща в завършването на транскрипцията и полиаденилацията . Така образуваната конструкция ,, промотор- гем- терминатор,, се нарича генна касета. Често две или повече генни касети представляват ген -конструкт. В генът- конструкт заедно с генните касети присъстват редица други елементи , необходими за контрол и стабилизиране на функциите на гена .

Терминът ,,Генетично модифицирани храни,, се отнася за храни, които съдържат съставки и добавки, произведени от ГМО. Такива са например растително масло, добито от генетично модифицирани соеви зърна или семена от рапица , витамините, които се добавят към плодови сокове или зърнени закуски , произведени с помощта на генетично модифицирани бактерии, захарта произведена от ГМ захарно цвекло . С развитието на модерната биотехнология ,редица генетично модифицирани организми са одобрени за търговски цели. Появата на генетично модифицираните организми  предизвиква оживени дебати сред обществото във връзка със свободата на избор от страна на потребителя да купува или не храни , съдържащи генетично модифицирани организми . За да се спазва този принцип в над 40 страни са въведени регламентни гранични стойности за съдържанието на ГМО. В случаите на наличие на ГМО над тези стойности това трябва да бъде отразено на етикета . Например в Европейския съюз тази стойност е 0,9%, в Корея 3% , в Япония 5%. В Китай например има изискване за етикитиране на 17 групи продукти независимо от количеството на ГМО .

Според  европейското законодателство всеки ГМО трябва да получи одобрение от Европейската комисия преди да бъде пуснат на пазара като семенен материал или използван в храни и фуражи на пазара на ЕС. Одобрението се дава при определени условия, осигуряващи защита на здравето на потребителя. Продуктът трябва да е безопасен и да не застрашава човешкото здраве или здравето на животните, да е безопасен и за околната среда .

Всяка ГМО храна трябва да бъде етикитирана .По този начин всеки потребител има правото и възможността да направи информиран избор. Изключение от това правило са храни, които съдържат генетично модифициран материал под 0,9% и когато се докаже , че това е врезултат на неизбежно техническо замърсяване. Този праг се прилага само за съдържание на разрешени в ЕС ГМО.  Всички производители, доставчици и дистрибутори трябва писмено да информират купувачите си за съдържание на ГМО в произведените или предлагани от тях храни . С присъединяване на страната ни към Европейския съюз в обхвата на здравния контрол се включват проверки за изпълнение на изискванията за етикитиране на храните, които съдържат ГМО, разрешени от ЕС .

При контрола на разрешените ГМО на пазара инспекторите по храни имат за основна задача да проверяват дали етикитирането съответства на европейските регламенти ЕС 1829/03 И 1830/03, да контролират документацията на фирмите и да вземат проби от ГМ храни за лабораторни анализи. При съмнение за наличие на пазара на неразрешени ГМ храни инспекторите вземат проби, които се изследват лабораторно. Ако такъв случай възникне в една от страните членки , Европейската комисия уведомява всички страни членки да увеличат изпитванията на тези продукти в акредитирани лаборатории,  да изпратят доклад от резултатите и да предприемат съответните мерки за изтеглянето на този продукт от пазара .


    




Гласувай:
6




1. krumbelosvet - Благодаря,
13.12.2019 17:47
Полезна инфо.
Сигурно има още важни неща, които може да споделите.
Поздрави! (Имам син биолог, с 20 години по-голям от вас.)
цитирай
2. crep - Само при съмнение
14.12.2019 08:10
ли се вземат проби?
И как ги разпознават на вид,
че са съмнителни,
за да вземат проба?
Благодаря за материала.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mirissita91
Категория: Други
Прочетен: 4082
Постинги: 1
Коментари: 2
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031